|
Покана за гражданска дискусия (1 разглежда/т) (1) Гости
 | | |
Тема: Покана за гражданска дискусия
|
|
Отг:Покана за гражданска дискусия 12 Години, 10 Месеци
|
|
Препоръчвам на всички, които се интересуват от темата за режимите в България, да прочетат книгата "Земя за прицел" на Свобода Бъчварова.
И още нещо: не бъркайте политическа идеология с политически режим. Комунизъм никога по света никъде не е имало, освен може би в първобитните общества. Демокрацията в чист вид се е оказала невъзможна дори и в древногръцките полиси - хората естествено са преминали към делегиране на властта. И въобще, ако някой знае случай, в който политическа идеология е осъществена на практика, моля да ме открехне (може и да се е случвало някъде, но на мен не ми е известно)
ПП Извинявам се, ако пиша офтопик, но така или иначе дискусията се измести.
|
|
|
Последна редакция: 09/02/2011 16:55 от tanq4474.
|
|
|
|
Аз пък си мисля, че Димитровград спечели защото всички местни са гласували за него.  Което показва колко реална е била и класацията.
Взривяването на църква пък сигурно трябва да се наказва с мъмрене? И стига с тея простотии за фашизъм в България, в 21-ви век сме, няма вече информационни затъмнения и цензури.
Kolkozabavno, какви опозиционни партии са били забранявани, че не разбрах???
|
|
|
Последна редакция: 09/02/2011 21:37 от n_doe.
|
|
|
|
на негово място да се издигне поне още 1 паметник на американските летци дали живота си, бомбандирайки софия, поне 3 паметника на резаните пушки колили, бесили и насилвали българския народ 500 годинии и задължително 1 паметник за спасяването на еврейте
пс да не забравяме и атентаторите на влакови композиции
|
|
|
Последна редакция: 09/02/2011 23:12 от filipov87.
|
|
|
|
С каквито и думички да се нарича режимът по онова време, факт е, че на неудобните на властта е затваряна устата без подбор на мерките. Със сигурност никой не омаловажава чудовищността на атентата в църквата "Св.Неделя", но не е лошо и да не забравяме, че Борис III (в най-добрите традиции на кобургите) е използвал същият този атентат, за да започне поредната за България масова чистка на неудобни - опозиция, интелигенция, противници на военизирането на властта и т.н.. Ако това не е "забрана на опозиция", то не знам какво е.
|
|
|
|
|
|
|
Айде най-после стига с тея комуинстически простотии, извадени направо от задника, с извинение. "Цар Борис III е използвал същият този атентат, за да започне поредната за България масова чистка".  Чшшш, алерта, алерта, какво се прави когато дейци на една политическа партия се опитват да убият РЪКОВОДИТЕЛЯ НА ЕДНА ДЪРЖАВА, а в същото време в безумен атентат избиват стотици невинни и деца, сред които и герои от войните?! Какво е трябвало да се направи, да ги потупат по рамото и да им кажат "айде, следващия път ви пожелаваме повече късмет"?  Таня, имаш добри включвания на моменти, но не е зле да правиш разлика между Александър Цанков и Борис III.
Само за протокола - забранената след атентата БКП още през лятото на 1925 година активизира структурите си под ново име, а през 1927 се създава БРП (неофициален приемник на БКП, но напълно легитимна партия), която на всичкото отгоре и участва в изборите през 1931 година. ЗА КАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ РЕПРЕСИИ ПИШЕТЕ ИЗОБЩО?!
|
|
|
|
|
|
|
Ти си имаш своите убеждения, аз - моите. Аз не съм политически пристрастна. Просто смятам, че да се избива системно интелигенцията на една нация, си е чиста проба касапщина. Извинявай, но според теб може би 20000 души безследно изчезнали през 1923 са участвали в атентата? Защото според мен едва ли са били повече от няколко десетки побъркани терористи. Специално за атентата Св. Неделя съм се интересувала много. Виновните са били известни. НЕ, не е трябвало да ги потупат по рамото, но според теб може би е много правилно да избиват хиляди без съд и присъда? Както и да е, спирам да пиша в тази тема, защото ми е ясно, че никой няма да си промени мнението.
|
|
|
|
|
|
|
Темата наистина се е изместила. Докато позиция за пробития паметник не ми се заема (просто няколко братушки с пушки), относно "подготвените" изказвания на колегата tanq4474, мога да направя само един кратък коментар:
Говориш за периода 1920-30, като много запозната от някакви "книжки". Първо, оценявам опита ти за демонстрация на ерудиция, но не е на подходящото място и по подходящата тема. Въпреки че имам високо мнение за теб, изградено на база изказванията ти, в случая се изказваш неподготвена. Или поне така звучи. "Избиване на интелигенцията"... само през 20-те на XX в. ли е имало, инициирано от атентата ? А малко по-късно (30-40 г.) какво се е случило с "другата" интелигенцията, под претекст, че са "фашисти", "буржоазия", "предатели" и т.н. ? "Народния съд" е бил по-справедлив? Не ти ли се струва малко двоен аршин твоята ерудиция ? Преследванията след "Освобождението от фашизма" са също толкова абсурдни, брутални и мащабни от проведените спрямо нелегалните тогава структури на КП. А в момента (годините на "Прехода") няма ли преследвания и "криворазбрана опозиция", м ? Да твърдиш, че си много запознат с определен период, най-често показва, че си му пристрастен, а не толкова запознат.
Относно съществуването и теоретизацията на различни политически режими, обществени строеве и идеологии - не случайно доста от понятията в поста ми са в кавички, т.е. те са относителни категории. В общия случай изобщо нямащи покритие за семантиката, стояща зад тях. Всеки си е разбирал (и разбира) зад "фашист", "комунист", "царист", "демократ", онова което му е отървало (и отърва). И понеже ние няма да си променим мнението ти ще го направиш ли, като си различна от пишещите в тази тема?
П.П. И хайде, като си препоръчваме книги, ти пък прочети "Българският комунизъм" на Ивайло Знеполски. Някак друг тон лъха от тия страници, нали ? Сещаш се, че "съветската интелигенция" ще пише лошо за режима на "фашизма", а "фашистите" ще пишат лошо за "комунизма". Май книгите не са никакъв отговор и конкретен аргумент, а ? Позоваването на източници не прави позицията по-силна, единствено показва, че има 'и други', които просто имат повече авторитет. Но ясно е, че авторитетът отново е ограничен в кръговете на пристрастие...
|
|
|
Последна редакция: 11/02/2011 10:06 от Mfo.
|
|
|
|
Бях казала, че спирам да пиша по темата, но се обръщаш лично към мен, за това отговарям:
1)Никъде не съм споменавала, че гонението на хора в който и да е период по каквито и да било причини според мен е оправдано. Напротив, точно за това отговорих на колегата n-doe, защото според него излиза, че въпросните гонения 1923г. са били съвсем на място (извинявам се, ако съм разбрала погрешно). Напълно съм съгласна с всичко, което казваш по-горе и никъде не съм писала нещо противно. Защо мислиш, че като осъждам масови убийства извършени от едни хора, това задължително означава, че не осъждам такива от други?
2)За въпросния период не съм се информирала само от един източник, а от всички налични в градската библиотека в Пазарджик, както и от разкази на възрастни хора (от второ лице - по разкази на роднините им очевидци). Наясно съм, че това е само една малка част от безкрайното море от информация, не претендирам да съм експерт по въпроса, просто съм се интересувала във връзка с един училищен конкурс.
3)Книгата, която препоръчах, е била забранена преди 1989г (доколкото знам). Става въпрос за художествена литература - описва животът на един банкер (първообраз - Атанас Буров), но на фона на бурните политически събития в България по това време. Книгата, която ти препоръчваш, ще гледам да си я набавя възможно най-бързо.
4)Както казах и преди, всеки си има мнение и си го защитава. В това число включвам и себе си. Ясно е, че всички сме вече с изградени възгледи и няма един форум да ни го промени. От собствен опит знам, че възгледите се променята само при катарзис.
5)Абе знам си аз, че не трябва да пиша по такива теми, ама нейсе... Другия път ще гледам да се въздържа.
|
|
|
Последна редакция: 11/02/2011 12:28 от tanq4474.
|
|
 | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|