blqblq321 написа:
А по-нови версии предполагам не е проблем ? Мерси за информацията
За чертане на обикновени проекти, а не в 3D - версия 2006 е най-добра поне според мен.Менюто и е най опростено и максимално лесно за работа. Версии 2007, 2009 и 2010 са добри,но са доста по тромави изискват компютър с добри параметри иначе забиват и чертежите се отварят трудно. И ако не чертаеш в 3D не ти са необходими, а и повечето линейни обекти не го изискват.Аз имам на компютъра си 2006 и 2007, понеже няколко пъти се натъкнах на проблема да ми пратят чертеж запаметен във вариант за 2007 и не можех да го отворя с 2006. Сам си прецени коя версия да си инсталираш според това за какво ти е необходима, но за да работиш добре и бързо без да се замисляш коя команда да използваш 2006 е най-добрия вариант, поне според мен. А специално за ВиК не ти трябва 3D. Сега основно от архитектите се изисква всеки детайл да е в 3D.
www.pipelife.bg/bg/08_Za_proektanta/00_Za_proektanta.php тука са разработените софтуери на pipelife за оразмеряване, но до колкото съм запозната от една тяхна презентация, предполагам, че са за външното ВиК. Ако искаш можеш да влезеш и да ги пробваш. Аз все още не съм, както казах по-рано и не мога да ти кажа колко са ефективни. Виждам, че има и оразмерителни таблици, но за сега мисля да се надържам към Наредба №4. Ако искаш мога да ти пратя по пощата електронните версии на Наредба №4, №8 и №2, както и приложенията към наредба №4. За оразмерителни таблици още не знам от къде да си ги набява съвсем точни имам само някой диаметри, но са ми на хартиен носител.