Начало Форум
Добре дошли, Гост
Моля идентифицирайте се или се регистрирайте.    Забравена парола?

геодезия
(1 разглежда/т) (1) Гости
Отиди най-отдолуСтраница: 12
Тема: геодезия
z2zzzz
Доцент
graphgraph
Изключен Click here to see the profile of this user
Отг:геодезия 14 Години, 6 Месеци Карма: 0
NoodleInWonderland написа:
СУ ли е критерият за грамотност?!

Не СУ, а изпитът на СУ съм визирал... И не съм казал, че е точен критерий, а че е ПО-ТОЧЕН от матурата... И е може би най-точният критерий - ако се сещаш за по-сериозен изпит по БЕЛ - кажи де

Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
NoodleInWonderland
Главен асистент
graphgraph
Отг:геодезия 14 Години, 6 Месеци Карма: 3
Не виждам защо трябва да изкараш отлична оценка на сериозен изпит по БЕЛ, за да докажеш, че си грамотен. Не е необходимо да можеш да пишеш интерпретации по 20 листа, а просто да пишеш правилно. Никой изпит не е критерий за това - или имаш желание и го правиш, или не, личен избор. А в крайна сметка от УАСГ излизат инженери и архитекти, не българисти. Да, не е приятно да четеш постове с правописни, граматични или какъвто и да е вид грешки, обаче е също толкова неприятно да се четат постове, в който се поправят тези грешки по особено демонстративен начин.

\'scuse me while I kiss the sky
concrete
Доцент
graphgraph
Отг:геодезия 14 Години, 6 Месеци Карма: 2
Fresa написа:
хаха 5.20 не е критерии, че можеш да пишеш правилно и грамотно. Моята е отлична и не мога да претендирам за висша грамотност :D
Не е критерии или не е критерий. Наистина не би трябвало да имаш особени претенции за грамотност, даже не би трябвало да поправяш другите

z2zzzz
Доцент
graphgraph
NoodleInWonderland написа:
Не виждам защо трябва да изкараш отлична оценка на сериозен изпит по БЕЛ, за да докажеш, че си грамотен. Не е необходимо да можеш да пишеш интерпретации по 20 листа, а просто да пишеш правилно.

Точно изпитът в СУ е критерий за грамотно писане - там не се проверява и оценява само знанието и умението да създадеш интерпретативен текст. Там много сериозно се санкционира граматиката, правописът. Именно затова дадох пример със СУ - оценката там е от литературни познания, но и от езикови такива. И езиковите ти носят около 50% от оценката.

И ми е интересно какво значи думата "българисти" - като си измисляш думи - слагай ги в кавички. Хората, които завършват висше образование с български език, се наричат филолози - българска филология.

Тъпо е да се поправя по демонстративен нaчин, но още по-тъпо е да се поправя от човек, който допуска още по-елементарни грешки - случаят с "критериЙ"...

"Никой изпит не е критерий за това - или имаш желание и го правиш, или не, личен избор."
С това не съм съгласен - всеки изпит по БЕЛ е критерий за грамотност. И не е до желание да пишеш грамотно, а до знания и чувство - иначе нямаше да съществуват езикови тестове и граматичните грешки в интерпретациите нямаше да се взимат под внимание при оценката, но те се взимат. И тежат много.

ПС: Според мен грамотността не трябва да е "умение" само на "българистите" - това е родният ни език и от обща култура трябва да знаем правилата за писане.

ПС2: Но стига сме писали глупости в темата за ГЕОДЕЗИЯ

Последна редакция: 28/07/2010 22:21 от z2zzzz.
NoodleInWonderland
Главен асистент
graphgraph
Отг:геодезия 14 Години, 6 Месеци Карма: 3
Думата "българист" не съм я измислила аз, както и думата "българистика", от която най-вероятно произлиза. Това няма голямо значение. Друго исках да кажа. Дори да имаш 6,00 в СУ, това не означава, че при други обстоятелства пишеш или се изразяваш правилно. Оценката е твърде субективна и зависи от много други фактори.
Да, граматичните грешки, пунктуационните и всички останали се санкционират на езикови тестове, но форумът не е тест.
Съгласна съм, че правилата трябва да се знаят и да се изпълняват освен това, само че тук е място да изразиш мнението си или да попиташ нещо, което те интересува, а не място, където да се поправят подобен тип грешки. Затова сме ходили на училище, там са ни поправяли. Тук залагаме на съдържанието на написаното.
А е въпрос на желание, защото ако имаш желание ще придобиеш и необходимите знания за каквото и да било, не само до езиковата култура.
ПС: Съжалявам за отклонението от темата. Уважавам чуждото мнение, но изразявам и своето.

\'scuse me while I kiss the sky
nookie
Асистент
graphgraph
Отг:геодезия 14 Години, 6 Месеци Карма: -2
малее ,ако знаех че една моя незначителна правописна грешка ще породи такива дискусии нямаше да си пиша по-горния коментат ,все пак ще е добре да не спамите повече!!!

z2zzzz
Доцент
graphgraph
Не целия текст е видим за гостите на сайта. Моля индентифицирайте се за да го видите.

Последна редакция: 03/08/2010 01:36 от z2zzzz.
Отиди най-отгореСтраница: 12
Модератори: vassil, segafredo, dark_half